<< pop in de POB: naslagwerken
:: Algemeen

> AMG
> EPM
> Oor
> Penguin 
> Rough guide
> Virgin
> Andere

Algemeen:
Over popmuziek is het laatste woord nog niet geschreven en bijgevolg vindt men in bibliotheken en muzieksites overvloedige lijsten van bibliografieën en naslagwerken. Het probleem is dat popmuziek elke dag muteert en bijgevolg de literatuur daarover elke dag evenredig veroudert. Wat voor ons hier belangrijk is, zijn niet de talrijke top-100, -500, -1000, ... lijstjes, de sociologieën van de pop, de geschiedenis van de Vlaamse rock, etc... Wat ons interesseert is welke de belangrijke coördinaten in de popgeschiedenis kunnen geweest zijn, en nog steeds zijn. Zoals reeds gezegd in het welkomstwoord zijn tijdschriften het meest aangewezen middel. Maar na enkele decennia pop bestaat de behoefte om een samenvatting te maken van al het goede en slechte dat deze beweging geboden heeft. De meest nuttige verpakking om dit te doen is een coördinatenboek aan te leggen: de encyclopedie, met ingangen op personen en begrippen. Ik heb hier de meest courante encyclopedieën geselecteerd op basis van de reacties van de bibliotheken op mijn rondvraag en op basis van citaten en linken naar bewuste werken. Een ander paar mouwen was een recensie te vinden over deze boeken. Hier en daar heb ik er eentje gevonden (vooral bij de elektronische boekenwinkels Amazon en Barnes & Noble), de rest is gebaseerd op eigen bevinding en dus tamelijk subjectief. Daarom hoop ik ook op uw bereidwilligheid om uw ervaring met bewuste naslagwerken uit te wisselen en te delen op deze pagina's via deze link: Uw reactie . De norm waarop ik me gebaseerd heb om deze encyclopedieën te testen was een lijstje van artiesten/groepen:
  • Can (Europees, jaren 70) 
  • Funkadelic (Amerikaans, funk) 
  • Telex en dEus (belangrijkste Belgische exportprodukten) 
  • Wire (art-time punks) 
  • This Heat (onbekend) 
  • Grandaddy (recent Lo-fi) 
  • Carl Craig (stond mee aan de wieg van House) 


Voor de rest was het een beetje geïmproviseerd browsen en zich laten verleiden door het boek. 
Een ander dubbelzinnig feit was dat ik niet wist of een bepaalde encyclopedie nog wel of niet bestond, of overgegaan was in een andere. Vb. omdat: "The encyclopedia of popular music" en "The Guinness Encyclopedia of Popular Music" van dezelfde auteur zijn, vermoedde ik dat de ene een opvolger zou zijn van de andere. Daar was echter niets van terug te vinden in het voorwoord van de opvolger, gelukkig wel in de externe bronnen. Ook was er in de media niet direct een link te vinden tussen "The encyclopedia of popular music" en "The Virgin Encyclopedia of Popular Music", maar de kaft van laatstgenoemde gaf al vlug uitsluitsel. 
Voor de rest zijn er nog enkele naslagwerken waarvan ik enkel een bespreking op het internet heb gevonden. Die vindt u terug in de rubriek Andere .
Om technische redenen heb ik de afkorting of roepnaam van de encyclopedieën gebruikt in de linker navigatiekolom, de volledige term vindt u altijd in de desbetreffende rubriek.