<< pop in de POB: tijdschriften
< Algemeen
< Audiokompas

:: BG

> Gonzo Circus
> Melody Maker
> Mixmag
> Mojo
> Muziekkrant
> NME
> Oor
> Opscene
> Out Soon
> Plastiks
> Q
> Raygun
> RifRaf
> Rolling Stone
> Select
> Spin
> Stage
> The wire
> XLR8R

cover BG

BG:
Dit Nederlandse maandblad vermeldt geen jaargang, maar het moet ouder dan 2 jaar zijn, omdat het in 1998 fusioneerde met "Update". Van deze twee bladen is de naam BG gebleven. Dit blad richt zich op de dance-liefhebber die houdt van de nieuwste trends in house, techno, het uitgaansleven en mode. De ondertitel luidt dan ook: music + nightlife + fashion. De vormgeving is klassiek en braaf voor een technoblad. 4-kleurendruk, blinkend papier en vele foto's moeten het fashion aspect in de verf zetten.
Inhoudelijk krijgen we een flink pak interviews, vele nieuwtjes, een enkele reportage en een modefotosessie. De focus ligt zeer sterk op Nederland. Achteraan het tijdschrift volgen respectievelijk CD- en 12" vinyl-recensies in de rubrieken: house/club/garage, techno/electro, trance/progressive, dub/reggae, triphop/future beats/big beat, drum 'n' bass, hiphop/r&b, funk/soul, cross-over. Elke review houdt zich aan een puntenquotering op 10, waarbij opmerkelijk is dat geen enkele plaat minder dan 5 heeft gekregen (en van de 117 hadden er slechts 4 een 5/10). "Holland houdt van muziek, zelfs slechte," denken we dan. Vervolgens krijgen we wat besprekingen over dj-speelgoed, strips, games, boeken, films, internet en DVD. De schrijfstijl is tamelijk mat, en weinig kritisch. Dit is de literatuur die obligaat wordt verondersteld bij tieners, maar die me zelfs bij de kapper weinig kan bekoren.
Nog te vermelden: tamelijk weinig directe reclame (27 pagina's van de 116), wel veel verdoken reclame in artikels (vb. "Smirnoff Partyrecensie van 8 pagina's). Nog bedenkelijk is de prijs: volgens de kop betaalt men 150 BEF per nummer, terwijl men dit blad in sommige platenwinkels gratis kan meenemen! 
Slotsom: dit typisch Nederlands tienertijdschrift mag men gerust in de krantenwinkel laten, tenzij men een nieuwe jeans wil gerecenseerd zien. 
Internet: http://www.partyscene.nl/bgmag/index.phtml